Donderdag 25 oktober heeft Code Oranje zich gepresenteerd. Deze beweging wil de democratie vernieuwen en dichter bij de burger brengen. Bij deze presentatie is ook de film ‘Code Oranje’ vertoond, die door ARCO IRIS is geproduceerd.

In de opmaat naar de landelijke presentatie van Code Oranje heeft de initiator Bert Blase aan mij gevraagd of ik wil meedenken over de ontwikkeling van een Explainer Video,  die de presentatie audiovisueel kan ondersteunen. Uiteindelijk is de video door ARCO IRIS ontwikkeld en gerealiseerd in overleg met de PR-groep van Code Oranje, en in samenwerking met b-creative! in Vlaardingen.

De vorm van de video is een combinatie van animatie en live-action video. De animatievorm werkt heel efficiënt bij het kort en krachtig uitleggen van de missie van Code Oranje, waarmee de urgentie en de reden voor democratische vernieuwing snel duidelijk te maken is. Live-action video is hiermee gecombineerd, door handen en bouwstenen als – deels emotionele – metafoor te gebruiken voor het bouwen aan een nieuwe democratie.

De perspresentatie vond plaats in Studio Café Dudok in Den Haag, waar 6 cameraploegen en diverse journalisten van landelijke, regionale en lokale media de presentatie bijwoonden en vragen stelden. Delen van de film zijn ’s avonds bij Nieuwsuur en Pauw vertoond.

Na de presentatie is de film vele malen bekeken en gedownload op social media.