De belastingsamenwerking DOWR heeft ARCO IRIS gevraagd om twee infofilms uit de Helder-reeks te leveren. Hoewel niet top-of-the-bill qua creativiteit biedt dit werk toch altijd weer een toegevoegde waarde.

De Regionale Belastingsamenwerking DOWR verzorgt de aanslagoplegging en de uitvoering van de Wet WOZ in de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. De DOWR wil haar klanten optimaal informeren, en op hun zoektocht kwamen zij achter het bestaan van de films uit de Helder-reeks. Deze serie infofilms is enkele jaren geleden door ARCO IRIS ontwikkeld in samenwerking met Bureau voor Beeldzaken en Frisse Kijk, in opdracht van Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden. Vervolgens vroegen zij ons of we twee van de zes animaties voor hen geschikt konden maken.

GBD, die als eerste opdrachtgever ooit met het idee van de whiteboard animations kwam, staat vanaf het begin positief tegenover brede inzet van deze heldere uitlegfilms, en gaf toestemming, zoals ook eerder voor gemeenten zoals Amersfoort, Alphen aan de Rijn en Utrecht. Ook Bureau voor Beeldzaken, die rechten heeft op illustratie- en tekenwerk, sloot zich hierbij aan.

De basis van de films zoals die eerder zijn ontwikkeld en geproduceerd, worden dus hergebruikt, en opnieuw specifiek gemaakt voor de huidige opdrachtgever. Dus met het DOWR-logo, hun regio, hun jaarcijfers, en aangepaste commentaarstem. Zo’n opdracht eist uiteraard niet de top van je kunnen op creatief gebied. Niettemin is het altijd weer een uitdaging om illustratie- en animatiewerk weer kloppend te maken, een nieuw in te spreken stukje voice-over weer te laten aansluiten, overal het nieuwe logo aan te brengen, en ook de muziek weer vloeiend te laten doorlopen. In dit geval heeft de stemacteur zelfs de hele films opnieuw ingesproken, omdat haar stem in de afgelopen vijf  jaar wel wat was veranderd, en zij inmiddels ook betere opname-apparatuur gebruikte.

Uiteindelijk krijgt de opdrachtgever twee films die specifiek voor deze organisatie kunnen worden ingezet. En belangrijker nog: hiermee kunnen hun klanten optimaal bediend worden in de benodigde informatie, inclusief ondertiteling voor slechthorenden. En dat is de uiteindelijke toegevoegde waarde van een klus!