Gisteren was ik bij Visual Storytellers, een evenement georganiseerd door Canon en Adobe in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De ondertitel luidde: een avond met Vincent Laforet. Vaak ontbreekt me de tijd voor zulke presentaties, maar een Pulitzer-prize fotograaf, meervoudig winnaar van het prestigieuze Cannes Lions International Advertising Festival, inmiddels filmmaker en lid van Director’s Guild of America, pionier op het gebied van filmen met Canon Eos camera’s, en creator van een in 1 weekend gemaakt filmpje dat vervolgens binnen 1 week 2 miljoen hits op internet heeft, ja, die heeft toch wel wat te vertellen.

Het was een inspirerende avond, met voor de pauze heel veel verhalen van Vincent over zijn tijd als journalist, met o.a. ontroerende foto’s van het leed na de ramp met orkaan Katrina in New Orleans, en na de pauze veel informatie over zijn nieuwe passie: filmmaken. O.a. legde hij uit hoe hij er toe kwam om met het eerste in de USA aanwezige prototype van de Canon Eos 5DMk2 de korte film Reverie te maken, de film die bij vele Hollywood filmmakers insloeg als een bom. Niet alleen prachtige anekdotes om te horen, maar ook een benadering van het leven die heel inspirerend werkt.

Aan het eind van de avond was er nog een borrel, en kwam Vincent juist bij het groepje mensen staan waarmee ik in gesprek was. Een innemende man, die op mijn vraag nog eens zijn levenshouding toelichtte. “Ik ben gek op gadgets, en als er nieuwe techniek ontwikkeld wordt, wil ik het graag uitproberen. Maar ik het moet wat mij betreft altijd ten dienste staan van de content. En natuurlijk heb ik ook wel eens angst voor nieuwe ontwikkelingen, net als ieder ander mens. Maar ik wil me er niet door laten leiden. Anders kom ik vast te zitten. Daarom heb ik ook mijn toch wel comfortabele bestaan als fotograaf er aan gegeven, en ben ik filmmaker geworden. Goodbye comfort zone, welcome to my challenge.

Ik heb hem gezegd dat ik dat niet alleen inspirerend vond als filmmaker, maar ook dat ik hem als lichtend voorbeeld wilde noemen in onze trainingen persoonlijke ontwikkeling en Duurzame Inzetbaarheid. Wel bijzonder dat hij dat een eer vond, terwijl het eigenlijk natuurlijk andersom was. Een mooie afronding van een prachtige avond!